25 dkg Rama
8 evőkanál méz
6 egész tojás
1 kg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
0,5 kg kristálycukor
1 citrom reszelt héja
3 teáskanál fahéj
2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál gyömbér vagy szerecsendió
A 25 dkg Ramát 8 evőkanál mézzel gőz fölött összeolvasztunk. Amikor langyos, beleteszünk 6 egész tojást (egynek a fehérjét félretesszük kenni.) 1 kg sima lisztet átszitálunk 1 teáskanál szódabikarbónával. Ezután belerakjuk a következőket: 0,5 kg kristálycukor, 1 citrom reszelt héja, 3 teáskanál fahéj, 2 teáskanál őrölt szegfűszeg, 1 teáskanál gyömbér vagy szerecsendió. Ezeket fakanállal jól összekeverjük és belerakjuk a mézes Ramás masszába. Ha lisztet kíván, teszünk bele. A tésztának sem lágynak, sem túl keménynek nem szabad lennie. 4 cipót készítünk. Ezeket többször alaposan átgyúrjuk. A nem túl vékonyra nyújtott tésztát formával kiszúrjuk és kikent sütőpapírra rakjuk. Tetejüket tojásfehérjével kenjük, azonnal sütjük. (közepes lángon kb. 10 perc) Jó étvágyat! Egyik családi receptünk, nem lesz kemény. Sok próbálkozás után ez a recept nagyon bejött.
15-20 dkg finom lekvár
30 dkg darált mogyoró, dió, vagy mandula is lehet
30 dkg kristálycukor (barna cukor is lehet)
6 db tojásfehérje
2-3 dkg Rama
finomliszt
1 evőkanál tejföl
6 db tojássárgája
10 dkg porcukor
fél csomag Dr. Oetker Sütőpor
50 dkg finomliszt, a fele Graham-liszt is lehet
25 dkg Rama
A tésztához a lisztet a Ramával és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a porcukorral, a tojások sárgájával és a tejföllel összedolgozzuk. Lisztezett gyúrólapon hosszúkás hengerré formáljuk, azután 6 egyenlő darabra vágjuk. Ezeket egyenként 3-4 milliméter vékonyságúra kinyújtjuk, 9 részre szabjuk. A kis kosár formákat Ramával kikenjük, a tésztával kibéleljük. A töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a cukrot apránként hozzáadjuk, végül a mogyorót is beleforgatjuk. A kis tésztakosarak mindegyikébe 1-1 mokkáskanálnyi lekvárt töltünk, és erre halmozzuk a mogyoróhabot - kb.1 evőkanálnyit kosaranként. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 12-15 percig sütjük. Nagyon finom és sokáig eláll.
4 tojás
1 narancs
25 dkg kristálycukor
4 evőkanál forró víz
1 csomag Dr. Oetker Sütőpor
20 dkg finomliszt
finomliszt
Rama Vajas íz
5 dl tej
2 narancs
2 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg kristálycukor
2 tojás
20 dkg Rama Vajas íz
6-9 evőkanál narancslé
10 dkg vékony lapocskákra vágott mandula
2 dl habtejszín
1 narancs