www.szupiblog.iwk.hu

Egyszerű mézeskalács

Hozzávalók

  • 25 dkg Rama
    8 evőkanál méz
    6 egész tojás
    1 kg liszt
    1 teáskanál szódabikarbóna

  • 0,5 kg kristálycukor
    1 citrom reszelt héja
    3 teáskanál fahéj
    2 teáskanál őrölt szegfűszeg
    1 teáskanál gyömbér vagy szerecsendió


Elkészítés

A 25 dkg Ramát 8 evőkanál mézzel gőz fölött összeolvasztunk. Amikor langyos, beleteszünk 6 egész tojást (egynek a fehérjét félretesszük kenni.) 1 kg sima lisztet átszitálunk 1 teáskanál szódabikarbónával. Ezután belerakjuk a következőket: 0,5 kg kristálycukor, 1 citrom reszelt héja, 3 teáskanál fahéj, 2 teáskanál őrölt szegfűszeg, 1 teáskanál gyömbér vagy szerecsendió. Ezeket fakanállal jól összekeverjük és belerakjuk a mézes Ramás masszába. Ha lisztet kíván, teszünk bele. A tésztának sem lágynak, sem túl keménynek nem szabad lennie. 4 cipót készítünk. Ezeket többször alaposan átgyúrjuk. A nem túl vékonyra nyújtott tésztát formával kiszúrjuk és kikent sütőpapírra rakjuk. Tetejüket tojásfehérjével kenjük, azonnal sütjük. (közepes lángon kb. 10 perc) Jó étvágyat! Egyik családi receptünk, nem lesz kemény. Sok próbálkozás után ez a recept nagyon bejött.

Karácsonyi diós kosárka

Hozzávalók

  • A töltelékhez

    15-20 dkg finom lekvár
    30 dkg darált mogyoró, dió, vagy mandula is lehet
    30 dkg kristálycukor (barna cukor is lehet)
    6 db tojásfehérje

  • A formák kikenéséhez

    2-3 dkg Rama 

  • A nyújtáshoz

    finomliszt

  • A tésztához

    1 evőkanál tejföl
    6 db tojássárgája
    10 dkg porcukor
    fél csomag Dr. Oetker Sütőpor
    50 dkg finomliszt, a fele Graham-liszt is lehet
    25 dkg Rama 


Elkészítés

A tésztához a lisztet a Ramával és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a porcukorral, a tojások sárgájával és a tejföllel összedolgozzuk. Lisztezett gyúrólapon hosszúkás hengerré formáljuk, azután 6 egyenlő darabra vágjuk. Ezeket egyenként 3-4 milliméter vékonyságúra kinyújtjuk, 9 részre szabjuk. A kis kosár formákat Ramával kikenjük, a tésztával kibéleljük. A töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a cukrot apránként hozzáadjuk, végül a mogyorót is beleforgatjuk. A kis tésztakosarak mindegyikébe 1-1 mokkáskanálnyi lekvárt töltünk, és erre halmozzuk a mogyoróhabot - kb.1 evőkanálnyit kosaranként. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 12-15 percig sütjük. Nagyon finom és sokáig eláll.

Karácsonyi narancstorta

Hozzávalók

  • A tésztához

    4 tojás
    1 narancs
    25 dkg kristálycukor
    4 evőkanál forró víz
    1 csomag Dr. Oetker Sütőpor
    20 dkg finomliszt

  • A forma kikenéséhez

    finomliszt
    Rama Vajas íz 

  • A krémhez

    5 dl tej
    2 narancs
    2 csomag vaníliás pudingpor
    20 dkg kristálycukor
    2 tojás
    20 dkg Rama Vajas íz 

  • A tészta locsolásához

    6-9 evőkanál narancslé

  • A torta oldalának díszítéséhez

    10 dkg vékony lapocskákra vágott mandula

  • A tetejére

    2 dl habtejszín
    1 narancs


Elkészítés


1.A torta tésztájához a tojások sárgáját a cukor kétharmadával 3-4 perc alatt fehéredésig keverjük. A narancs reszelt héját és kifacsart levét (kb. 1 dl) meg a vizet hozzáadjuk. A sütőporral összeforgatott lisztet belekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is hozzáadjuk. Óvatos mozdulatokkal az előzőekbe forgatjuk. Egyenletesen egy Ramával kikent, belisztezett 23 cm átmérőjű tortaformába vagy szívformába simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (175 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 35 percig sütjük.
2.A krémhez a narancsok reszelt héját és levét (kb. 2 dl) lábasba töltjük. A pudingporral, a cukorral, a tojásokkal és a tejjel, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. Amikor már csak langyos, jól kikeverjük. A Ramát először magában keverjük habosra, majd kanalanként a narancskrémet is beledolgozzuk.
3.A kihűlt tortakorongot lapjában 3 részre vágjuk, és 2-3 evőkanál narancslével mindegyiket meglocsoljuk. Ezután krémmel megkenjük úgy, hogy a tetejére meg az oldalára is jusson belőle.
4.A torta oldalára szánt mandulát egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk, hűlni hagyjuk, majd a torta oldalához tapasztjuk.
5.Betesszük a hűtőszekrénybe, hogy egy kissé megdermedjen. A torta tetejét tejszínhabbal és narancsgerezdekkel díszítjük.